Skip to content

werken als technicus bij de Koninklijke Marine

Wil jij je wereld vergroten? Een nieuwe uitdaging aangaan? Ben je ook geïnteresseerd in techniek en gaat je hart sneller kloppen van de gave schepen, onderzeeërs en ander technisch materiaal van de Koninklijke Marine?

Dan is het nieuwe MBO 4 opleidingstraject naar de functie van Marine Technicus precies wat je zoekt! Op deze website hebben we alle essentiële informatie verzameld over de vierjarige opleiding die je dichter bij je ambities brengt.

Opleiding in het kort

De opleiding Marine Technicus is een uniek hybride traject, waarbij de BOL-4 opleiding Maritiem Officier Alle Schepen (MOAS) wordt gevolgd aan één van de deelnemende zeevaartscholen in Nederland en het aanvullende opleidingsprogramma Marine Technicus deels uitgevoerd wordt door de zeevaartschool en deels door de Koninklijke Marine (KM).

Lesprogramma

 • 50% van de tijd besteed aan technische, nautische en algemene vakken op de zeevaartschool.
 • 50% van de tijd gewijd aan verdieping in de wereld van de Marine.
 • +/- 3 uur per week worden besteed aan diepgaande technische onderwerpen zoals radartechniek en elektrotechniek.
 • Militaire vorming wordt aangeboden om de overgang van burger naar militair te vergemakkelijken.
 • KMTO-weken in Den Helder om vroeg vertrouwd te raken met werken bij de Marine en op de kazerne te verblijven.

Zodra je 17,5 jaar bent geworden, kun je gekeurd worden voor de Marine. Als je goedgekeurd bent, start je met het derde leerjaar, kom je in dienst bij de Marine en ontvang je salaris. Vervolgens ga je jouw Eerste Maritieme Militaire Vorming (EMMV) in. Dit duurt 8 weken Hier leer je de militaire basisvaardigden, maar komen ook competenties als samenwerken en doorzettingsvermogen veelvuldig aan bod. Na de EMMV begin je met de Beroeps Praktijk Vorming (BPV) bij de Marine.

Lesschema_Marine_Technicus

Voordelen opleiding

Unieke leerervaringen bij Defensie tijdens je opleiding.

De keuze om te gaan werken op de schepen van de Marine of op de Marinewerf - DMI in Den Helder.

Een combinatie tussen een reguliere en een militaire opleiding.

Maak voor je 18de jaar al kennis met de Koninklijke Marine.

Een Studiedeal om je tegemoet te komen in jouw studiekosten (mits je kiest voor een baan bij de Marine of de Marinewerf)

Halverwege de studie kun je gaan werken bij de Koninklijke Marine.

Wat ga je leren?

De opleiding bestaat uit een basis deel (2 jaar) die je bij een van de samenwerkingsscholen volgt en het verdiepende deel (2 jaar) bij de Koninklijke Marine Technische Opleidingsschool (KMTO) in Den Helder.

In het basisdeel krijg je zowel technische als nautische en algemene vakken. In de theorielessen krijg je kennis die je meteen in de praktijklessen kunt toepassen. Je oefent op simulatoren en op een opleidingsschip. Je gaat sleutelen aan motoren in het machine kamerlokaal en je gaat lassen in het lasse/bankwerklokaal. De nautische vakken die je krijgt zijn bijvoorbeeld Navigatie, Manoeuvreren, Meteo en Stabiliteit van schepen. Bij Technische vakken moet je denken aan Voorstuwing, Hulpsystemen, Elektrotechniek en Werkplaatstechniek.

In de laatste 2 jaar van de opleiding in Den Helder krijg je onder andere les in:

 • Algemene Militaire Vaardigheden;
 • Werktuigkunde en Werkbouwkunde;
 • Elektrotechniek;
 • Meet- en regeltechniek en instrumentatie;
 • Elektronica, digital en datacommunicatie;
 • Energietechnologie.

Welke diploma’s behaal je?

Na het afronden van het basisdeel op de zeevaartschool, ben je klaar om verder te gaan bij de Koninklijke Marine Technische Opleidingsschool (KMTO) in Den Helder. Daar volg je het 3e en 4e jaar van je opleiding. Wil je na de eerste 2 jaar een vaarbevoegdheid krijgen voor kleinere zeeschepen? Dan raden wij je aan om na de eerste 2 jaar eerst 180 dagen stage te gaan varen en daarna pas in te stromen op de KMTO in Den Helder. Na het 3e en 4e jaar bij de KMTO behaal jij je MBO 4 diploma.

Hoe werkt de studiedeal?

Weet jij al zeker dat je bij de Marine wilt na de eerste 2 jaar van het civiele opleidingstraject? Dan kan de Marine jou een bijdrage in je studiekosten aanbieden. Dit betekent dat je vanaf het begin van de eerste 2 jaar al betaald krijgt door de Marine om je zo te kunnen ondersteunen in de studiekosten. Je zal dan gedurende de gehele opleidingsduur van 4 jaar worden ondersteund in je studiekosten.

Wat kun je worden?

Met de opleiding Marine Technicus kan je uiteindelijk gaan werken als Technicus bij de Marine. Dit kan je gaan doen op de schepen van de Marine of op de Marine werf in Den Helder. Als je kiest om te gaan varen bij de Marine ben je samen met je teamgenoten verantwoordelijk voor alle (elektro)technische installaties aan boord van onze schepen. Als je eenmaal bevorderd bent tot korporaal ben je nog steeds techneut, maar ben je ook militair leidinggevende.

Welke opleidingseisen zijn er?

Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding moet je in het bezit zijn van:

 • Een vmbo-k, -g of -t diploma of;
 • Een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
 • Een mbo-diploma niveau 2 of 3.

Meld je nu aan voor Studiejaar 2024/2025

Je kunt je voor komend studiejaar aanmelden voor de Marine Technicus opleiding! Meld je direct aan bij jouw favoriete zeevaartschool via één van onderstaande links én vraag de aanmeldformulieren voor de Koninklijke Marine aan via wervingscoordinator@maritimecapacityalliance.nl.

STC (locaties Rotterdam, Katwijk, Stellendam, Zwolle)
Nova College (locaties IJmuiden, Harlingen)
VONK (locatie Den Helder)
De Ruyter college (locatie Vlissingen)
Firda (locatie Urk)

Meer informatie aanvragen

Studiedeal

Weet je in je 1ste jaar al zeker dat je naar de Koninklijke Marine wilt, dan onderga je een eendaagse psychologische en medische screening. Op basis hiervan wordt bepaald of je al in aanmerking komt voor een Studiedeal.

Als je gedurende het 2de jaar besluit dat je naar de Koninklijke Marine wilt, ook dan kom je in aanmerking voor de Studiedeal. Je komt dan in contact met de recruiter die je verder begeleid in het proces. Om je Studiedeal te behouden is het vereist dat je de eerste 2 jaar van de opleiding (zeevaartschool) hebt behaald en dat je door de psychologische en medische keuring (aanstellingskeuring) heen komt. Deze keuringen vinden plaats in de loop van het 2de jaar. Je ontvangt dan de gemaakte studiekosten over het 1ste en het 2de jaar van de opleiding terug.

In het 3de leerjaar kom je in dienst van de KMTO als Matroos 3, krijg je salaris en zijn studiekosten voor jou niet meer van toepassing. De Studiedeal geldt dus alleen over het 1ste en het 2de jaar als je besluit naar de Koninklijke Marine te gaan.

Praktische informatie en toelatingseisen

Opleidingsduur: 4 jaar (2 jaar koopvaardij & 2 jaar Marine)
Naam: Marine Technicus
Niveau: mbo 4
Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding dien je in bezit te zijn van:

 • Een vmbo-k, -g of -t diploma of
 • Een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of
 • Een mbo-diploma niveau 2 of 3
 • Zwemdiploma A en B

De maritieme sector

De maritieme industrie is een brede industrie, die jou de mogelijkheid geeft om te groeien. Na het afronden van je studie vind je gegarandeerd een baan binnen deze sector. Bijvoorbeeld in de zeevaart, binnenvaart, waterbouw, visserij of natuurlijk bij de Koninklijke Marine. Bekijk hieronder de video’s over het werk van een Marine Technicus bij de Koninklijke Marine:

Meld je aan voor de open dag!

Geïnteresseerd geraakt? Meld je dan nu aan voor deze opleiding of geef je op voor een van de open dagen bij onze samenwerkingsscholen voor meer informatie. We hopen je daar te zien!

Meer informatie?

Nieuwsgierig geworden? Vraag via onderstaand formulier meer informatie aan!

Back To Top