WERKEN ALS TECHNICUS BIJ DE KONINKLIJKE MARINE
MBO opleiding Marine Technicus
Heb je interesse in een opleiding in de maritieme sector? En wil je na je studie voor de Koninklijke Marine gaan werken? Dan is het nieuwe opleidingstraject MBO Marine Technicus echt iets voor jou! Op deze pagina vind je meer informatie over de vier jaar durende opleiding. Ontdek meer en meld je direct aan voor één van de open dagen op de zeevaartscholen of maak persoonlijk met ons kennis!
Een combinatie tussen een reguliere- en een militaire opleiding
De opleiding in het kort
De opleiding Marine Technicus is een uniek hybride traject, waarbij de opleiding Maritiem Officier Alle Schepen (MOAS) wordt gevolgd aan één van de deelnemende zeevaartscholen in Nederland en het aanvullende opleidingsprogramma Marine Technicus deels uitgevoerd wordt door de zeevaartschool en deels door de Koninklijke Marine (KM).
- 50% van de tijd besteed aan technische, nautische en algemene vakken op de zeevaartschool.
- +/- 3 uur per week leer je meer over diepgaande technische onderwerpen.
- Tijdens de Militaire vorming train je jouw overgang van burger naar militair.
Ben je nieuwsgierig geworden? Meld je dan aan voor een kennismakingsdag of ontvang meer informatie. Start jouw avontuur op zee!
Studiedeal & Keuring
Indien je al in het eerste jaar zeker weet dat de Koninklijke Marine jouw voorkeur heeft en je bent minimaal 16 jaar, doorloop je de psychologische keuring en medische screening. Op basis hiervan wordt bepaald of je in aanmerking komt voor de studiedeal. In het tweede jaar heb je eveneens de mogelijkheid om te kiezen voor de Koninklijke Marine. Zodra je de leeftijd van 17 bereikt, kun je de aanstellingskeuring ondergaan. Bij een positieve keuring krijg je alsnog een studiedeal voor leerjaar 1 & 2 en start je in het derde leerjaar in dienst van de KMTO (Koninklijke Marine Technische Opleidingen) als matroos 2, waarbij je salaris ontvangt en studiekosten niet langer relevant zijn voor jou.
Voordelen opleiding
Wat ga je leren?
De opleiding bestaat uit een basis deel (2 jaar) die je bij een van de samenwerkingsscholen volgt en het verdiepende deel (2 jaar) bij de Koninklijke Marine Technische Opleidingsschool (KMTO) in Den Helder. Tijdens de eerste twee jaar van de opleiding volg je onderwijs op een van de deelnemende zeevaartscholen in Nederland en zijn er 4 keer per jaar ‘terugkomweken’ bij de Koninklijke Marine in Den Helder.
In het basisdeel krijg je zowel technische als nautische en algemene vakken en besteed je circa 3 uur per week aan extra lesstof van de Marine. In de theorielessen krijg je kennis die je meteen in de praktijklessen kunt toepassen. Je oefent op simulatoren en op een opleidingsschip. Je gaat sleutelen aan motoren in het machinekamer-lokaal en je gaat lassen in het lassen-bankwerklokaal. De nautische vakken die je krijgt zijn bijvoorbeeld Navigatie, Manoeuvreren, Meteo en Stabiliteit van schepen. Bij Technische vakken moet je denken aan Voortstuwing, Hulpsystemen, Elektrotechniek en Werkplaatstechniek.
De Marine Technicus opleiding legt de focus op de technische aspecten van de Marine, zoals het onderhoud en de reparatie van machines en systemen op schepen en onderzeeërs. Hoewel er enige kennis van de nautische kant vereist is, ligt de nadruk van de opleiding echt op de technische kant.
Tijdens de opleiding in Den Helder krijg je onder andere les in:
- Algemene Militaire Vaardigheden;
- Werktuigkunde en Werkbouwkunde;
- Elektrotechniek;
- Meet- en regeltechniek en instrumentatie;
- Elektronica, digital en datacommunicatie;
- Energietechnologie.
Welke diploma’s behaal je?
Na het afronden van het basisdeel op de zeevaartschool, ben je klaar om verder te gaan bij de Koninklijke Marine Technische Opleidingsschool (KMTO) in Den Helder. Daar volg je het 3e en 4e jaar van je opleiding. Wil je na de eerste 2 jaar een vaarbevoegdheid krijgen voor kleinere zeeschepen? Dan raden wij je aan om na de eerste 2 jaar eerst 180 dagen stage te gaan varen en daarna pas in te stromen op de KMTO in Den Helder. Na het 3e en 4e jaar bij de KMTO behaal jij je MBO 4 diploma.
Hoe werkt de Studiedeal?
Weet jij al zeker dat je bij de Marine wilt na de eerste 2 jaar van het civiele opleidingstraject? Dan kan de Marine jou een bijdrage in je studiekosten aanbieden. Dit betekent dat je vanaf het begin van de eerste 2 jaar al betaald krijgt door de Marine om je zo te kunnen ondersteunen in de studiekosten. Je zal dan gedurende de gehele opleidingsduur van 4 jaar worden ondersteund in je studiekosten.
Wat kun je worden?
Met de opleiding Marine Technicus kan je uiteindelijk gaan werken als Technicus bij de Marine. Dit kan je gaan doen op de schepen van de Marine of op de Marinewerf in Den Helder. Als je kiest om te gaan varen bij de Marine ben je samen met je teamgenoten verantwoordelijk voor alle (elektro)technische installaties aan boord van onze schepen. Als je eenmaal bevorderd bent tot korporaal ben je nog steeds techneut, maar ben je ook militair leidinggevende.
Welke opleidingseisen zijn er?
Als je toegelaten wilt worden tot deze opleiding moet je in het bezit zijn van:
- Een vmbo-k, -g of -t diploma of;
- Een overgangsbewijs naar havo 4 of vwo 4 of;
- Een mbo-diploma niveau 2 of 3.
Meld je nu aan voor studiejaar 2025/2026
Je kunt je voor komend studiejaar aanmelden voor de Marine Technicus opleiding! Meld je direct aan bij jouw favoriete zeevaartschool via één van onderstaande links én vraag de aanmeldformulieren voor de Koninklijke Marine aan via wervingscoordinator@maritimecapacityalliance.nl.
- STC (locaties Rotterdam, Katwijk, Stellendam, Zwolle)
- Nova College (locaties IJmuiden, Harlingen)
- VONK (locatie Den Helder)
- De Ruyter college (locatie Vlissingen)
- Firda (Urk)
- Noorderpoort (Delfzijl)
Studiedeal
Weet je in je 1ste jaar al zeker dat je naar de Koninklijke Marine wilt? Dan onderga je een eendaagse psychologische en medische screening. Op basis hiervan wordt bepaald of je al in aanmerking komt voor een Studiedeal.
Als je gedurende het 2de jaar besluit dat je naar de Koninklijke Marine wilt, ook dan kom je in aanmerking voor de Studiedeal. Je komt dan in contact met de recruiter die je verder begeleid in het proces. Om je Studiedeal te behouden is het vereist dat je de eerste 2 jaar van de opleiding (zeevaartschool) hebt behaald en dat je door de psychologische en medische keuring (aanstellingskeuring) heen komt. Deze keuringen vinden plaats in de loop van het 2de jaar. Je ontvangt dan de gemaakte studiekosten over het 1ste en het 2de jaar van de opleiding terug.
In het 3de leerjaar kom je in dienst van de KMTO als Matroos 2, krijg je salaris en zijn studiekosten voor jou niet meer van toepassing. De Studiedeal geldt dus alleen over het 1ste en het 2de jaar als je besluit naar de Koninklijke Marine te gaan.
Ontdek meer!
Meld je aan voor een open dag of een kennismakingsdag bij de KMTO
Kom naar een van onze KMTO-dagen in Den Helder waar je een dag vol informatie en ervaringen te wachten staat. We verwelkomen je graag in Den Helder om kennis te maken en je meer te vertellen over de Marine Technicus opleiding. Tijdens deze dag kun je ook één ouder / begeleider meenemen. Maak kennis met een aantal technische vakken, krijg een rondleiding over de KMTO, ga varen in de haven van de Koninklijke Marine of breng een bezoek aan een Marineschip (onder voorbehoud van beschikbaarheid). De KMTO-dag is de perfecte gelegenheid om meer te weten te komen over de Marine Technicus opleiding en al je vragen te stellen.
In het studiejaar 2024/2025 organiseren wij kennismakingsdagen op: 5 maart, 9 april, 14 mei en 25 juni. We zien je graag daar!
De maritieme sector
De maritieme industrie is een brede industrie, die jou de mogelijkheid geeft om te groeien. Na het afronden van je studie vind je gegarandeerd een baan binnen deze sector. Bijvoorbeeld in de zeevaart, binnenvaart, waterbouw, visserij of natuurlijk bij de Koninklijke Marine. Bekijk hieronder de video’s over het werk van een Marine Technicus bij de Koninklijke Marine:
Meer Informatie?
Naar een opendag?
Geïnteresseerd? Meld je dan nu aan voor deze opleiding of geef je op voor één van de open dagen bij onze samenwerkingsscholen. We hopen je daar te zien!